Mindfulness MBSR

Mindfulness handler om å være fullstendig våken og tilstede i våre liv slik de egentlig er, ikke slik vi tenker de er.
Det handler om å oppfatte den intense klarheten i hvert øyeblikk.
Vi føler oss mer levende og får direkte tilgang til våre egne kraftfulle indre ressurser og til innsikt, forvandling og helbredelse.

-Jon Kabat-Zinn

Dette er en meditasjonsform som også kalles Insight Meditation eller Vipassana og kommer fra Buddismen.
Vi trener på å sitte med et balansert og årvåkent sinn med oppmerksomheten på pusten og har en aksepterende holdning til det som måtte dukke opp av kroppsfornemmelser, tanker eller følelser.  
Når sinnet blir klart og rolig kan vi lettere observere og få innsikt i det som  oppstår i oss. Vi anerkjenner vennlig at det er der uten å skulle ordne opp og gjøre noe med det der og da;  vi lar ting få komme frem, gå sin gang og få skje helt av seg selv….

I MBSR kursene anvendes sittende meditasjon med fokus på pust, liggende (eller sittende) kroppsskanning med oppmerksomhet på kroppsdel til kroppsdel (guidet) og gående meditasjon. Det anvendes også mindfulness yoga eller andre typer bevegelse som krever oppmerksomhet.

Vi trener også på mer uformelle oppmerksomhets øvelser som kan brukes i løpet av dagen.

 

Mindfulness MBSR © ( Mindfulness Based Stress Reduction program ) ble utviklet ved det som nå heter Center for Mindfulness in Medicine, Health Care and Society ved Universitetetssykehuset  i Massachusetts i 1979 av Jon Kabat-Zinn.

Siden da har dette programmet spredt seg til hele verden og tusenvis av mennesker fra alle lag og bransjer har deltatt og fått sine liv forandret.

 

Flere større forskningsprosjekter har blitt utført på MBSR ( se link ovenfor ).

Det som startet som et kurs for hovedsaklig smertepasienter og kronisk syke blir nå undervist som et stressreduksjonskurs, mot angst og depresjon, i skoler og på universiteter og for private. Her I Norge har Michale de Vibe og Andries Kroese vært foregangspersoner. Se også www.nfon.no.

Mer informasjon om Mindfulness-MBSR (PDF).