Mat og Ernæring

Kostholdet vi har i dag og det vi hadde for bare 60 – 70 år siden er for de fleste veldig ulikt. I samme perioden har livsstilssykdommer som diabetes, hjerte/karsykdommer, fedme, mage/tarm plager og autoimmune sykdommer økt dramatisk og  forekomsten av kreftsykdommer har økt kraftig. De regner i dag at mellom 20 -30% av alle sykdommer er genetisk, resten er livsstil og ulike påvirkninger fra miljøet, herunder også hva vi putter i munnen.  Dette betyr at vi kan selv ta valg som påvirker helsetilstanden vår i stor grad. dette gjelder uansett alder!  

De som forsker på disse tingene er ikke enige i alt, men de aller fleste mener et kosthold som er mest mulig plantebasert og lite bearbeidet  har stor forebyggende betydning  og kan være helbredende. Særlig sukker  og andre raske karbohydrater som hvitt mel og andre sukkerkilder, bør nytes med måte. Litt kjøtt og fisk, og gode naturlige fettkilder som kaldpressede oljer og nøtter så kommer vi langt.

 

Med naturlig mat menes at den er minst mulig bearbeidet og uten for mange tilsetningsstoffer.

De siste 10 årene har det også blitt satt søkelys på hvor viktig bakteriefloraen ( biomet) i tarmen er for helsen vår. Biomet består av ulike bakteriestammer og inneholder milliarder av bakterier som er viktige for fordøyelsen av maten og produksjon av signalstoffer til nervesystemet. Om det er ubalanse mellom disse bakteriene over tid, kan det forårsake sykdom og betennelser, også andre steder i kroppen.  (les mer her)

WHO rapporterer at feilernæring og overspising er et større problem i verden i dag enn underernæring. Det forteller om både mengden vi spiser og hva vi spiser. 

brooke-lark-nTZOILVZuOg-unsplash copy 2

I 2005 kom det en artikkel i National Geographic Magazine om 5 områder (senere er flere områder tilføyet). på jorden hvor det var flest 90 og 100 åringer. Områdene ble kalt Blue Zones. Forfatter var Dan Buettner.

( www.bluezones.com) Det som var felles var at de spiste mest plantebasert mat, inkludert sunt fett, belgfrukter og nøtter, var i fysisk aktivitet hver dag, hadde gode sosiale bånd, lite stress, åndelig praksis og gode søvnvaner.

Logo single