God Sommer
Hvordan går det i livet ditt? Jeg håper du og dine har kommet dere gjennom denne tiden med helsen i god behold.
For mange har det vært krevende måneder. Og for noen har de større tankene om livet kommet frem, kanskje om hvor sårbare vi egentlig er.
Om vi har gitt oss tid og anledning til å kjenne på denne sårbarheten, kanskje andre sider i oss selv har kommet frem?
For meg har det vært en tid i mer stillhet, mer fordypelse og jeg har forsøkt å være mye ute i naturen.
Mindfulness har vært et ord som ofte har kommet frem når jeg har fulgt med på hva som blir tilbudt av støtte i denne tiden på forskjellige nettsider jeg følger med på.
Mindfulness eller oppmerksomt nærvær som det ofte blir kalt på norsk, er å være fullstendig tilstede med hele deg, uansett. Der fokus er, går energien. Er det på tanker er det de som får energi, er det ubehag, får det energi. Ofte er det motstanden vi har i oss til akkurat den tanken, den følelsen, det sanseinntrykket som plager oss, om vi ikke liker det som rører seg.
Når vi trener sinnet vårt på å se vennlig på denne motstanden, vi vil lettere akseptere oss selv slik vi er, det er helt naturlig å ha alle typer tanker og følelser. Vi vil oppleve at vi blir friere fra tankemønstre, og de vil ikke påvirke oss i like stor grad.
Noe av det viktigste i qigong er å være oppmerksomt nærværende. Bevisstheten vår styrer energien. Qigong styrker immunforsvaret ved å åpne opp for og balansere energien i kroppen. Å ha en god pust er også viktig for å beskytte lungene, så det vil også inngå i kurset.
Jeg ønsker å legge inn en liten annen type strekking som er mer rettet mot fascia’en * i kroppen. Det er forskjellige bindevev og hinner «som holder alt fra celler, organer og muskler på plass. I fascia’en beveger energien seg, og mange viktige signaler blir sendt der.
Etterhvert som jeg selv har blitt eldre, har jeg blitt mer oppmerksom på hvordan seniorer ofte beveger seg, blir stivere i føtter, ankler, knær, hofter, rygg osv. Mye av denne stivheten skyldes mindre bevegelse og da «klistrer» fascia’en seg sammen. Med rolige, strekkende bevegelser, kan vi begynne å løsne opp, og få spensten tilbake. Dårlig holdning kan også komme av ubevegelig rygg, mye av samme årsak. Hvordan går du? Bruker du hele foten? Hele ankelen? Hvor er vekten på foten? Du vil få mange tips du kan trene på videre selv.
Jeg håper å se deg på Framnes!
Velkommen
Praktisk informasjon
Start: Onsdag 09.09.19 – 04.11.19 Ukentlig 8 x minus uke 40
Tid; 18.00 – 20.00
Sted:Framnes, Moss
Pris; kr 2000
Instruktør; Wenche Adele Dyrud
Ta kontakt/ reserver for kommende kurs. Jeg setter også opp i Oslo.
*En fascie (av latin: fascia eller fascis, flertall: fasciae; oversatt: «bånd» eller «bunt») er et tynt lag av bindevev[1] som omgir menneskekroppen. En fascie er en hinne av mer eller mindre fast bindevev som finnes rundt muskler, grupper av muskler, blodårer og nerver, og som binder disse strukturene sammen.[2] Den består av flere lag: en overfladisk fascie, en dyp fascie og en visceral fascie, og strekker seg uavbrutt fra hodet til tuppen av tærne.[3] Unntaksvis brukes betegnelsen på bindevev som omgir andre organstrukturer i kroppen.
Fasciae er i likhet med ligamenter, aponeuroser og sener tette regelmessige bindevev som inneholder tettpakkede bunter av kollagenfibreorganisert i et bølgemønster parallelt med dragretningen. Fasciae er følgelig fleksible strukturer som er i stand til å motstå store enveis spenningskrefter (eng. unidirectional tension forces) inntil bølgemønsteret har blitt rettet ut av trekkraften. Disse kollagenfibrene syntetiseres av fibroblaster som finnes inne i fascien.[2]